Så får du gratis fler buskar!
Hittade en jätte intressant artikel jag vill dela med mig av. Inte gullig inte snygg men super bra!
Tips är att snällt fråga grannar om sticklingar av det du inte själv har men vill ha.
Metoden är enkel och effektiv, och chansen för succé synnerligen stor, när du har lärt dig tekniken. Allt som behövs för att driva fram egna, nya buskar är en ren och vass sekatör plus lite kännedom om vilka buskar som har möjlighet att slå rot från en vinterstickling.
Vintersticklingar tas (som namnet antyder) på vintern, det vill säga när växterna har förlorat sina blad och slutat växa.
Håll koll på sticklingarna. Det är viktigt att sticklingarna sätts i en jord som är lucker med bra luftomväxling och att den är väldränerad. Jorden ska vara fuktig, men den får aldrig bli våt, så kolla den regelbundet. Sticklingarna kan sättas i små krukor innan de sätts ut eller direkt i jorden, till exempel i kökslandet som bör ha jord av rätt beskaffenhet.
Om du först sätter sticklingarna i krukor, ska de stå ljust och skyddat i till exempel växthus, drivbänk eller uterum.
När våren kommer med varmare väder tränger små ljusgröna blad ut ur knopparna. Det är ett tydligt bevis på att det är liv i dina sticklingar. Men du bör lägga märke till att det i regel är mer liv i toppen på växten än i roten, och det innebär att du ska vara mycket försiktig när du planterar om växterna. De späda rötterna är den nya växtens livlina.
Låt stå över sommaren. Om du har satt dina sticklingar direkt i jorden, kan du med fördel låta dem stå över sommaren innan de planteras ut. Om du i stället har satt dem i krukor, kan du försiktigt plantera ut dem i slutet av maj eller början av juni. Se till att jorden har bra kvalitet och är lucker och kolla regelbundet att den är fuktig men aldrig blir våt.
De gröna bladen är ett bevis på att sticklingarna lever.
Klipp sticklingarna i 20–25 centimeter långa bitar.
6 steg till nya plantor
1. Välj ett skott som är ungefär lika tjockt som en blyertspenna, och klipp av det vid basen. Ju nyare skottet är, desto lättare har det att slå rot. Sådana skott känns oftast igen på den ljusare barken.
2. Ta bort skottspetsen som ofta är mjuk och ömtålig och lätt skadas på vintern.
3. Klipp skottet i bitar på 20–25 centimeter. Försök att klippa precis under en knopp nertill och precis över en knopp upptill.
4. Det är praktiskt att klippa av skottet nertill vinkelrätt. Upptill klipps det däremot snett. Då kan du alltid se skillnad på vad som är upp och ner på dina sticklingar.
5. Stick ner sticklingen till cirka hälften i jorden. Se till att toppen kommer uppåt och tryck sedan till jorden runt sticklingen.
6. Se hela tiden till att jorden hålls fuktig. Den får aldrig bli varken våt eller torr.
Ingen beskärning. Om du väljer skott som växer åt ”fel” håll till sticklingar, slipper du senare beskära dem.
Ogräsfri jord. Om du täcker över jorden där du sätter dina sticklingar med svart plast, är chansen ganska stor att du slipper rensa ogräs. Plasten ser också till att sticklingarna inte behöver slåss med andra växter om näringen i jorden.
7 säkra buskar
Det går inte att föröka alla buskar med sticklingar, men dessa sju kan du vara säker på att lyckas med:
- Röda vinbär
- Svarta vinbär
- Forsythia
- Kornell
- Fläder
- Schersmin
- Syrenbuddleja (Black knight)